Uitstekende service     Kies een bezorgdatum     Kwaliteit rechtstreeks vanuit de kwekerij    
Betalingsmogelijkheden van hederawinkel.nl

Help, mijn hedera (klimop) heeft rood blad!

Begint het blad van jouw groene hedera (klimop) met het veranderende weer te verkleuren? Het is geen reden tot paniek wanneer jij opeens een hedera met rood blad in de tuin hebt staan! In deze blog leggen wij je uit hoe dit komt.

Hedera (klimop) met rood blad

In de winter is het normaal dat het blad van de groene hedera hibernica roodachtig verkleurt. Hier hoef je je dus ook geen zorgen over te maken. Let er wel op dat rood blad ook andere oorzaken kan hebben:

-Een te dichte/vaste grond. De wortels krijgen dan onvoldoende voedingsstoffen uit de grond. Een oplossing is om de grond los te woelen, eventueel de hedera’s uit de grond te halen, los te maken en tuinaarde te gebruiken om ze in terug te plaatsen.

-Teveel water. Wanneer de hedera te nat staat zal het blad ook rood kleuren. Tegen uitgebreide regenval kun je niets doen maar als je zelf fanatiek water geeft, mag dat ietsje minder.

Rood blad hedera
Rood blad hedera
Hedera (klimop)

Rood of bruin blad?

Let wel op: rood blad is een ander verhaal dan bruin blad! Wanneer de bladeren van jouw hedera (klimop) bruin kleuren is dit helaas een slecht teken. Je hedera is de dood nabij, vooral wanneer de takken ook bruin kleuren. Zijn je takken nog groen? Dan ben je nog op tijd om het proces om te keren.

De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels. Voordat het blad bruin wordt zal het rood verkleuren en er slap bijhangen. Je kunt zodra je dit ziet wat water over de bladeren vernevelen om verdere uitdroging tegen te gaan.

Hedera (klimop)