Uitstekende service     Kies een bezorgdatum     Kwaliteit rechtstreeks vanuit de kwekerij    
Betalingsmogelijkheden van hederawinkel.nl

Het najaar is het beste plantseizoen

Planten kun je het beste tussen september en kerst in de grond zetten. Dit weet lang niet iedereen! Veel mensen doen dit in het voorjaar. We leggen je graag uit waarom het najaar hier juist de goede tijd voor is.

Het beste plantseizoen is nu!

We hebben de drie belangrijkste redenen voor jou op een rij gezet.

  1. Planten komen tot rust in het najaar. Bomen laten hun bladeren vallen en planten bereiden zich voor op de winter. Hierdoor hebben ze minder water en voedingstoffen nodig. Dit betekent ook dat je plant minder nazorg nodig heeft. Extra water geven is niet nodig, wat het hele proces makkelijker maakt.
  2. Daarnaast is er in het najaar meestal veel regen. De lage stand van de zon zorgt ook nog eens voor minder verdamping van water in de grond vergeleken met het voorjaar of de zomer. Dit zorgt er allebei voor dat de grond erg vochtig is. Dit vinden net geplante planten fijn!
  3. Een derde reden is dat de grond na de zomer nog relatief warm is. Deze warme grond stimuleert de wortelgroei. De plant is daardoor al wat gegroeid voordat de bodem verder afkoelt richting de winter. Wanneer de kou weer voorbij is, groeien de wortels ook weer verder. Dit gebeurt vaak al in februari. De plant heeft zo langer de tijd om gewend te raken aan de grond en kan beter voeding en vocht opnemen uit de grond.
    Planten die in het voorjaar pas gepland worden, hebben minder tijd om zich te ontwikkelen en kunnen zo dus minder voeding en vocht opnemen. Dit betekent dat ze extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van water sproeien.

Planten met vorst in de grond kan niet

Je kunt niet planten wanneer er vorst in de grond zit. Je kunt dan namelijk geen goed gat te graven voor je plant. De winters in Nederland zijn gelukkig niet zo streng, toch is het slim om het weerbericht in de gaten te houden voordat je begint met planten in het najaar.

Welke planten kunnen tóch beter in het voorjaar geplant worden?

Iedere plant is verschillend. Hoewel het najaar een ideale tijd is om de meeste planten in de grond te zetten, zijn er ook planten die dit liever niet hebben. Denk hier aan planten die erg gevoelig zijn voor vorst. Ook eenjarige planten kun je beter pas in het voorjaar planten. Er is namelijk kans dat ze de winter niet overleven. Bij kwetsbare planten kun je voor de zekerheid de plantomschrijving opzoeken, hier staat duidelijk uitgelegd in welke tijd van het jaar je de plant het beste kunt planten.

Dus dáárom is het najaar het beste plantseizoen

Erg kwetsbare of eenjarige planten kun je beter in het voorjaar planten. Verder kun je de meeste planten erg goed in de periode tussen september en kerst in de grond zetten! Ben je nog op zoek naar een hedera plant of kant en klaar haag? Neem dan een kijkje in onze webshop. Dan kun je nog snel voor kerst de hedera’s planten!