fbpx

Je wilt graag het hele jaar door een groene tuin. Daarom denk je erover hedera te planten. Maar is dit wel verstandig? Je hebt ook huisdieren. En is hedera giftig of niet voor dieren? Het is een veel gestelde vraag. We vertellen je er graag meer over in dit blog.

Ja, Hedera is giftig

Om met het antwoord te beginnen: Ja, hedera is giftig voor mensen en dieren. In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel. Het blad is er het hele jaar door. Het ontstaan van bessen kun je gelukkig voorkomen.

Voorkomen van bessen in je klimop

Hedera krijgt bloemen en bessen wanneer de plant een tekort heeft aan voedingsstoffen. De plant wil zich voortplanten om zo de kans op overleving van de soort te verbeteren. Wil je geen bessen? Zorg er dan voor dat je jouw hedera 2x per jaar bemest.

Niet de bladeren of bessen eten

De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken. Ook je huisdier kan er gerust aan snuffelen. Hierdoor ontstaan geen klachten. Alleen wanneer je de hedera opeet, ontstaan er klachten. Nu zal je zelf niet snel een groen blaadje verorberen maar sommige dieren zoals konijnen, honden en katten kunnen er wel van eten.

Hedera bessen giftig

Hoe meer hoe erger

Hoe meer je (huis)dier eet van de hedera in je tuin, hoe erger de klachten zullen zijn. Eet je huisdier van de plant dan kan hij de volgende klachten krijgen:

  • overgeven
  • koorts
  • sufheid
  • huiduitslag
  • diarree

Heb je het idee dat je huisdier van de hedera heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts voor een advies hoe te handelen.

Dus…geen groene tuin?

Dat is natuurlijk aan jou om te beslissen. Hedera zal vaak niet de enige giftige plant in je tuin en huis (denk aan je kamerplanten) zijn. Kijk daarom goed naar de leefwereld van je huisdier en beslis dan of het planten van hedera een groot risico vormt.

9% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 139,95.Huidige prijs is: € 127,95.
 137,95
8% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 159,95.Huidige prijs is: € 147,95.
 1,95
 1,45