fbpx

De Hederaplant is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een praktische oplossing voor het bedekken van de bodem van je tuin. De veelzijdigheid van de klimop biedt niet alleen een schitterend groen tapijt, het heeft ook veel voordelen voor de tuin. Naast het bieden van een schitterend groen tapijt is de Hedera veelzijdig en biedt het nog meer voordelen voor je tuin. Hederawinkel gaat je in dit artikel uitleggen hoe je de plant ook als bodembedekker kunt gebruiken.

 1,95
 1,45

Een slimme keuze

Het gebruiken van de Hedera klimop als bodembedekker heeft meerdere voordelen. Zo zorgt het dichte bladerdek van de Hederaplant ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien. Zo hoef je minder tijd te besteden aan bijvoorbeeld wieden. Daarnaast voorkomt de kruipende manier van groeien van de Hedera ervoor dat de bodem beschermd blijft tegen erosie. Hierdoor blijft de grond op zijn plaats, met name op hellingen. Ook biedt de Hederaplant een schuilplaats voor insecten en kleine diertjes.

Hedera Bodembedekker

Soorten en variëteiten

De Hedera heeft verschillende soorten die goed kunnen fungeren als bodembedekker. Door het dichte dek van bladeren heeft het onkruid geen kans om te groeien waardoor er minder tijd uitgaat naar het wieden. De Hedera Hibernica is, door zijn snelle groei en grote bladeren, een populaire keuze voor het vormen van een dichte mat. De Hedera Helix heeft een compacte groei waardoor hij ideaal is voor kleinere ruimtes. Zo heb je de keuze tussen Hederaplanten die het best bij jouw tuinomstandigheden en gewenste uitstraling passen.

Tips voor het gebruik van de Hederaplant als Bodembedekker

  • Voorbereiding van de grond:

Zorg dat de grond goed voorbereid is voordat je de Hedera plant. Zo kun je organische compost toevoegen om de bodemstructuur en voedingswaarde te verbeteren en onkruid verwijderen om de grond losser te maken.

  • Plantafstand: 

Probeer bij het planten van de Heder rekening te houden met de aanbevolen afstand. Zo zorg je ervoor dat de plant ruimte heeft om zich te verspreiden en dicht gebladerte te vormen.

  • Mulchen: 

Probeer de bodem rondom de Hederaplant te bedekken met een laag mulch. Hiermee houd je de grond vochtig, kun je onkruidgroei onderdrukken en zorg je ervoor dat de Hedera beschermd blijft tegen hoge temperaturen.

  • Onderhoud: 

De Hedera is, over het algemeen, een makkelijke plant om te verzorgen. Wel is het van belang om hem regelmatig te snoeien. Zo houd je de controle over de groei en behoud je een nette uitstraling. Wij adviseren om hem in het late voorjaar of vroege zomer te snoeien om de groei te stimuleren.

Wil je uitgebreid weten hoe je een Hedera plant? Lees het artikel!

Een duurzame keuze

Er zijn niet alleen praktische redenen verbonden aan het gebruiken van de Hedera als bodembedekker, het is ook duurzaam. Omdat je kiest voor een groen alternatief verminder je het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Zo draag je bij aan een gezonder en evenwichtiger ecosysteem. Daarnaast zorgt een Hederaplant voor een natuurlijke isolatie in je tuin, hierdoor matig je de temperatuur in de tuin.