fbpx

BloemenbureauHolland een stichting ter promotie van planten kiest hedera als tuinplant van de maand maart.

Onze hedera is een prachtige groenblijvende plant in jouw tuin. Vier seizoenen lang rustgevend groen in de tuin, dat wil toch iedereen!

Looks

De hedera (klimop) hibernica is een zelfstandige klimmer met prachtig grote, donkergroen glanzende bladeren. Het blad heeft een mooie vorm met drie afgeronde punten. De hedera helix heeft meerdere bladvarianten, zowel in vorm als in kleur.
Wanneer je hedera gebruikt als bodembedekker, ben je verzekerd van een mooi vol groen tapijtje in de tuin. Onkruid krijgt geen kans dus een betere tuinhulp kun je je niet wensen!
De hedera (klimop) speelt een grote rol in de uitstraling van jouw tuin: een beetje geheimzinnig, koel en toch ook knus, een groene basis om de rest van jouw tuin te laten stralen. De klimop (Hedera) speelt niet alleen uiterlijk een grote rol in de tuin. Ook de biotoop van je tuin vaart er wel bij. Tussen het groen nestelen vogels graag en ook insecten komen vaak op bezoek. Zo verrijkt de Hedera de hele kringloop van haar omgeving.
Bovendien heb je geen grote tuin nodig, de hedera (klimop) geeft je alle vrijheid de ruimte in jouw tuin te gebruiken om lekker te loungen, te borrelen en heerlijk te eten met familie en vrienden. Een smalle border is alles dat de hedera (klimop) nodig heeft om prachtig groen te groeien.

Groei

De hedera hibernica groeit een halve tot hele meter per jaar. Hoe snel de plant precies groeit, hangt af van het weer en de verzorging. Een natte zomer of koude winter remt de groei. Je stimuleert de groei door 2x per jaar te snoeien. Snoeien zorgt voor meer vertakkingen: dit geeft een voller en groener resultaat. Snoei in het late voorjaar na de grootste groeispurt en in het najaar vóór de winter. In maart krijgt de plant nieuwe bladknoppen. De bladeren komen uit in april of mei. Hedera (klimop) kan zwarte bessen dragen. Wil je dit niet, zorg er dan voor dat je regelmatig extra voeding geeft. Zo voorkom je dat de plant de behoefte krijgt zich voort te planten (dit gebeurt wanneer de plant denkt dood te gaan, bijvoorbeeld door een gebrek aan voedingsstoffen).
Hedera groeit snel en laat zich goed leiden om zo schuttingen, gaaswanden, prieeltjes of muurtjes te bekleden.
Plaats in tuin of balkon
De hedera wordt vaak gebruikt als groene schutting. Prachtig zo’n groenblijvende wand in de tuin! Gebruik je hedera zonder problemen tegen een hekwerk, een houten schutting of een scheidingsmuur. We vragen je wel voorzichtig te zijn wanneer je de hedera tegen de muur van een woonhuis laat groeien. Een goede kwaliteit muur zal weinig last hebben van de hedera maar hedera zal zeker haar sporen nalaten.

Plaats je de hedera toch tegen je woonhuis? Snoei dan in elk geval 2x per jaar en zorg dat je de plant terugsnoeit zodra deze in de buurt komt van de kozijnen of dakgoten.

De hedera (klimop) mag in de zon staan en ook in de schaduw. Gelukkig kan de hedera wat dat betreft veel aan. Natuurlijk vraagt zon of schaduw om wat extra aandacht.

Zon

In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad. Voorkom dat de hedera uitdroogt en spray water op het blad. Vooral als je jouw klimop in de zomer aanplant: in de ochtend en middag een nieuwe laag waternevel op het blad voorkomt uitdroging. Ben niet bang dat het blad verbrand! Het helpt de plant juist omdat de zon het water op het blad nu kan verdampen in plaats van het water uit het blad. Hangt het blad van je hedera slap? Dan weet je zeker dat hij water nodig heeft.

Schaduw

In de schaduw is het risico vooral dat de plant te nat komt te staan. Zorg dat je hedera sterk blijft door deze goed te bemesten. Zo blijft de weerstand van de plant hoog en heeft slakkenvraat door slakken minder kans. Staat de hedera te nat, dan kleurt het blad rood.

 

Hoe plant je jouw hedera (klimop)

Voor het beste resultaat volg je de volgende stappen bij het planten.

Stap 1: Graven
Aan de slag! Maak een gat dat ongeveer 5 tot 10 centimeter dieper en breder is dan de maat van de pot. Plant je een haag dan graaf je een sleuf die hieraan voldoet.

Stap 2: Mestkorrels
Zorg er bij arme grond voor dat je een laagje koemestkorrels in het gat strooit. Dit is ook belangrijk wanneer de hedera die je gaat planten een andere plant vervangt.

Stap 3: Zand
Denk de mestkorrels af met een laagje zand. Het is niet goed voor de wortels wanneer ze direct op de mestkorrels staan.

Stap 4: Planten
Zet de hederaplant in het gat of de haag in de sleuf. Let op: denk aan het verwijderen van de pot van je stok of haag. De potten zijn niet biologisch afbreekbaar en remmen de groei van de plant.

Stap 5: dicht maken
Maak het gat of de sleuf dicht. Gebruik hiervoor de bestaande grond die je uitgroef. Je kunt ook voor tuinaarde kiezen.

Stap 6: water geven
Geef de net geplante hedera wat water.

 

Liever in een pot planten?

Voor op je balkon of terras plant je de hedera misschien liever in een pot. Gebruik dan een pot die groot genoeg is. De pot mag zeker 2x de potmaat van de plant zijn. Een te kleine pot betekent dat jouw hedera het nooit goed zal doen. De wortels hebben dan te weinig ruimte om voldoende voeding op te nemen. Geef de plant dan ook regelmatig wat extra voeding.

Je mag hedera trouwens het hele jaar door aanplanten. Alleen niet wanneer de grond bevroren is.

Historie van de hedera (klimop)

De Hedera is inheems in Azië, Europa en Noord Afrika. In het wild groeit de plant op bomen en rotsen en is in staat om 25-30 meter hoog te klimmen. Hij gedijt vooral in koelere streken.
In oude Keltische en Germaanse legenden komt klimop al voor, als beschermer (tegen een huis vormt het uitstekende isolatie tegen warmte en kou), geluksbrenger en hoopgever. Vooral als de natuur in winterslaap is, herinnert het groen van de Hedera eraan dat het vanzelf weer voorjaar wordt.

Naam en symboliek

De naam is afgeleid van een oeroude Indo-Europese klank. Deze staat voor ‘pakken’ of ‘grijpen’ en slaat op de hechtwortels van de klimop waarmee de plant zich zo goed weet vast te houden aan verticale oppervlakken.
Omdat de plant altijd prachtig donkergroen blijft, staat de hedera (klimop) symbool voor eeuwig leven. Dit maakt klimop (hedera) tot de meest fantastische, praktische en nuttige plant voor in de tuin: omdat iedereen blij wordt van meer groen!

10% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 3,95.Huidige prijs is: € 3,56.
10% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 4,50.Huidige prijs is: € 4,05.
10% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 5,95.Huidige prijs is: € 5,36.
10% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 7,95.Huidige prijs is: € 7,16.
 5,95
 5,95
 137,95
8% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 159,95.Huidige prijs is: € 147,95.