fbpx

Wanneer die prachtige klimop eindelijk in de tuin staat, is het van groot belang om hem ook op de juiste manier te verzorgen. Hier hoort ook het proces van bemesten bij. We begrijpen dat dit onderwerp niet voor iedereen bekend terrein is, daarom helpen wij je graag op weg!

Bemesting

Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.

Voordat je begint met het bemesten is het belangrijk om stil te staan bij het volgende:

  • Teveel mest zorgt voor overbelasting van de wortels. De wortels kunnen de hoeveelheid voedsel dan niet verwerken waardoor ze beschadigd raken. Dit verzwakt de klimop waardoor deze (afhankelijk van de schade) niet meer groeit of zelfs dood gaat.
  • Te weinig mest zal de weerstand van de klimop verzwakken. Hedera is een sterke plant maar zal dan meer kans krijgen op ziektes en beestjes.

Risico’s van over- en onderbemesting

Ondanks het feit dat hedera een zeer sterke plant is, zal deze wanneer er sprake is van een tekort of overschot aan voedingsstoffen vatbaar worden voor verschillende problemen.

Luizen of spint

De meest voorkomende problemen zijn luizen of spint, in beide gevallen worden voedingsstoffen onttrokken uit de plant. Ook is het mogelijk dat de klimop last krijgt van een vervelende schimmel of bacterie met bladvlekkenziekte als gevolg.

Taxuskever

Daarnaast ligt ook de taxuskever nog op de loer om de wortels van jouw prachtige tuinversiering op te peuzelen. Dit heeft als gevolg dat de klimop afsterft. Het werk van de taxuskever herken je aan de aangevreten bladeren, larven in de grond en de wortels die aangevreten zijn. Signaleer je dit op tijd, dan is het probleem nog op te lossen door aan te gieten met aaltjes. Dit is een organische oplossing, de aaltjes eten de larven van de taxuskever op waardoor deze uitsterft nadat de bestaande keverkolonie overlijdt.

Slakkenvraat

Een andere boosdoener die graag een hap neemt uit de klimop is de slak. Slakkenvraat is te herkennen aan de gaten in de bladeren, dit komt doordat de slak het blad vanuit het midden opeet. Dit probleem is gemakkelijk te verhelpen door het strooien van slakkenkorrels. Houd er wel rekening mee dat deze korrels niet alleen giftig zijn voor slakken, maar ook voor honden of katten.

Gelukkig kunnen al deze problemen voorkomen worden door de klimop op de juiste manier te bemesten zodat de weerstand hoog blijft!

Zelf aan de slag

Nu je alles hebt geleerd over bemesten, kun je zelf aan de slag: Zet je groene vingers aan het werk en bestel de speciale hedera meststof snel via hederawinkel.nl

 17,95
 9,95