fbpx

Om je Hedera goed te laten groeien, is het belangrijk om te weten hoeveel water deze nodig heeft en wanneer het beste moment is voor bewatering. In dit blog gaan we dieper in op deze belangrijke aspecten.

 

Over het algemeen is de Hedera Hibernica een plant die redelijk bestand is tegen droogte. Toch vereist deze plant regelmatige bewatering, vooral tijdens de eerste groeiperiode en tijdens warme seizoenen. Te veel water kan echter net zo schadelijk zijn als te weinig water, dus het vinden van de juiste balans is key.

 

Welke factoren hebben invloed op de waterbehoefte van jouw Hedera?

  1. Lichtomstandigheden: Planten die in fel licht staan, hebben doorgaans meer water nodig dan de planten die meer schaduw zien.

 

  1. Temperatuur en seizoen: Tijdens de lente en zomer heeft de Hedera Hibernica meer water nodig dan in de koelere herfst- en wintermaanden.

 

  1. Grondtype: Goed doorlatende grond is cruciaal om wateroverlast te voorkomen.

 

  1. Potgrootte: Klimop groeit goed in potten, maar zorg ervoor dat de pot gaatjes heeft waar het water weg kan.

 

Hoe vaak moet je je Hedera plant water geven:

Heb je jonge planten? Tijdens de eerste paar maanden na het planten is regelmatig bewateren belangrijk om de wortels te vestigen. Geef twee tot drie keer per week water, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

 

Heb je al volwassen planten? Na de vestigingsperiode heeft Hedera Hibernica minder frequent water nodig. In het algemeen moet je ongeveer één keer per week water geven tijdens actieve groeiperioden (lente en zomer), en minder vaak tijdens rustige periodes (herfst en winter).

 

TIP! Steek voordat je de plant water geeft je vinger twee tot drie centimeter diep in de grond. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Als het nog vochtig is, wacht dan nog een paar dagen 😉

 

Wat is het beste moment om de Hedera water te geven?

Dit doe je het beste vroeg in de ochtend of laat in de namiddag. Dit minimaliseert verdamping en helpt de plant voldoende vocht op te nemen, voordat de zon op zijn felst schijnt.